Puunajoon sittenkin

19.-20.3.2024

Kuluvan talven kelit ovat tehokkaasti estäneet halkojen ajamisen metsästä tontille. On ollut tolkuttomia pakkasia, lunta on tullut todella runsaasti, vesikeli on pehmentänyt urat ym. Maaliskuun loppupuolella toiveet ovat enää rapsakoissa yöpakkasissa ja sellaiset tulevat kuin tulevatkin!

Pääsen loistavasti kelkalla ja reellä mökkimäelle. Ajan tontille ensin mökkilahden puolelta, mutta Ryöskän salmessakin tuntuu olevan yhtä kova keli. Niinpä ajankin useimmiten sieltä Pyysässä käydessäni.

No nyt oli helppo tulla!

Syksyllä asettelimme Sepon kanssa 4 kuormalavaa halkojen alustaksi. Lapioin vaan lavat lumesta tyhjäksi. Lava-auma tulee aivan liiterin nurkalle. Ostin metrin korkuista muovitettua metalliverkkoa, joka on tarkoitus naulata lavojen reunaan ja kiertää rakennelman ympäri. Kun halkoja on ladottu ensimmäinen metri, lisätään verkkoa toinen mokoma. Nurkkiin vielä ropsit vahvikkeiksi.

Tuosta se lähtee!
Hyv’ on latojan halkoja latoa!

Tontin toisella nurkalla näkyy paljon jonkin eläimen käpälänjälkiä. Mikä lienee kyseessä? Ilves?

Kenen jäljet?
Välillä pitää käydä tavaraa autolta Pyysästä.

Keli on mitä parhain ja työ edistyy hyvin. Aika avata grillikausi!

Let’s have a barbecue party!

Halot on aumassa päältä peiteltynä. Antaahan kevään ahavan kuivattaa niitä.

Halkoja. Pääasiassa mäntyä. Paula-myrskyn kaatamia.

Eiköhän talven mökkihommat olleet siinä. Kelkka peräkärriin ja reki venepaikalle odottamaan, kun vene tulee toukokuussa ja reki lähtee paluukyydissä.

Köllötän tässä!

Yritys puunajoon

2.3.2024

Lähden mökille tarkoituksena ajaa edellisenä kesänä haloiksi tehtyjä tuulenkaatoja aumaksi liiterin lähelle. Seppo on luvannut tulla kaveriksi Pohjois-Karjalan puolelta.

Nyt vaan huolestuttaa paria asiaa… Lunta on tullut koko talven aivan mahdottomasti enkä ole päässyt ajamaan kelkkareitin pohjia uudestaan sitten tammikuun 25. päivän. Lisäksi on jo useamman päivän ollut vesikeli ja huhujen mukaan jäällä on vettä!

Vettä on jäällä jonkin verran jo Pyysässä

Pyysässä päätämme, että ajamme eka reissun saareen pelkällä moottorikelkalla ilman rekeä. Alkumatka paljon ajettua Tuohisaloon menevää väylää sujuu melko mukavasti, vaikka siinäkin on vetisiä paikkoja. Haarautuva väyläkin kantaa vielä jonkin matkaa, vaikkei tammikuussa kerran edestakaisin ajamastani pohjasta ole enää mitään hyötyä. Välillä kelkka menee lumisohjon läpi ja jään päällä on paikoin 15 cm vetistä sohjoa. Paikka paikoin taas kantaa kohtuullisesti.

Tiedän jo odottaa, että tilanne mökkilahdella on pahempi, koska siihen on todennäköisesti kinostanut lunta enemmän kuin aavalla. Näin onkin ja vauhdista huolimatta 500-kuutioinen kelkka ei jaksaa kulkea vesisohjossa, vaan pysähtyy n. 400 m ennen mökkirantaa totaalisesti.

Lahdella vesisohjoa on jo paksulti! Beatles-pipopäätä kyrsii!

Ei auta muuta kuin lapioida mukana olevalla alumiinilapiolla jäälle kääntöalue ja kääntää kelkka käsin kuin kellonviisari ja yrittää päästä omia jälkiä takaisin kovemmalle hangelle. Tämä onnistuukin pienen hikoilun jälkeen ja ajamme takaisin Pyysään.

Get Back!, totesi jo Beatleskin aikoinaan

Puunajosta ei varmasti tule mitään ja apumies lähtee ajelemaan takaisin kotiinsa. Minä päätän kuitenkin vielä ajaa reen ja mökille menevien tavaroiden kanssa mökille päin ja jättää kelkka viimeiseen kantavaan kohtaan ja vetää kelkka ja tavarat käsipelissä viimeiset 400 m mökille.

Kiva harjoitus oli vetää rekeä tuosta 2 x 400 m!

Melkoinen treenihän siitä tuleekin! 5-6 askelta ja huili, sitten sama uudestaan ja uudestaan. Välillä istun pitempään reen reunalla ja juon kivennäisvettä. Hiki virtaa ja pulssi hakkaa aerobisen treenin merkiksi ihan melkoisia lukuja (totean myöhemmin älykellosta). Saavun kuitenkin mökkirantaan, mutta en edes yritä vetää koko kelkkaa mäelle, vaan kannan mökille menevät tavarat, eväät ja vaihtovaatteet ym. pienissä erissä mökkiin.

Hyvät sykkeet!

Teen välittömästi tulet saunan kiukaaseen, jotta saan litimärät vaatteeni saunalle kuivumaan ja repusta kuivat vaatteet ylleni. Saunan lämpötila nouseekin nopeasti. Lapa tärisee ja energiaa on nyt saatava pikaisesti. Siispä eväät esille ja kahvipannu tulille.

Hyvät sytykkeet ja tulet kiukaaseen sekä vaatteet kuivamaan!

Teen tulet myös takkaan, kun olen ensin vähän aikaa antanut sähköpuhaltimen puhaltaa ilmaa hormiin. Näin hormi lisäksi lämpiää ja kuivaa ja alkaa vetää hyvin.

Takka vetää hyvin!

Sinänsähän mökkiä ei kannata ruveta enemmälti lämmittämään, koska en muutenkaan aio viipyä pitkään mökillä. Sainpahan tavaroita tuotua.

Arveluttaa kyllä kovasti, muuttuuko keli enää maaliskuussa miten kantavaksi. Kyllähän niitä yöpakkasia vielä voi toki tulla.

Lunta riittää tänä talvena!
Ei heti uskoisi, että tuon lumivaipan alla on reilusti vettä jään päällä!

Sitten vielä takaisin kelkan luo toiset 400 m. Onneksi reki on keveämpi.

Ei näytä järin pitkältä matkalta!

Pääsen kommelluksitta takaisin Pyysään ja jätän reen venepaikalleni odottelemaan, josko vielä pääsen puunajoon tänä keväänä.