Huussin kenkkäämistä

31.8.2022

Elokuun loppupuolella käyn ulkorakennuksen kimppuun. Ulkorakennuksessa on vaja ja perinteinen huussi. Huussi on tarkoitus modernisoida laittamalla siihen Biolanin erotteleva kompostikäymälä sekä siistiä pintoja.

Kirvesmiehen poikana minua nyppii rakennukset, jotka on perustettu suoraan kiinni maaemään! Olkoon vaikka kuinka vähäpätöisestä tönöstä kyse. Ja mökin huussihan on tärkeä rakennus! Jos ei jaksa perustaa rakennusta vähintään 20 cm vallitsevaa pintaa ylemmäksi, ei kannata rakentaa ollenkaan!

Ulkorakennus ennen nostoa

Kyseinen rakennus on toisesta päästä ihan kiinni maaperässä. Hyvin läpäisevä hiesukerros on pelastanut kyseisen puolen ulkolaudoituksen täydelliseltä laholta, mutta pohjaparru on paikoin pehmeä kuten lautojen päätkin.

Auts! Olisko kannattanut rakentaa 20 cm ylemmäs?

Rupean tunkkaamaan ja kampeamaan ovenpuoleista seinää ylöspäin. Tarkoituksena on nostaa rakennusta n. 20 cm ja laskea se sitten alle valettujen neljän pilarin päälle. Aion jopa laittaa rakennuksen vaateriin, koska pääni sisällä asuu pieni vatupassi ja sitä ärsyttävät kaikki vinot tönöt. Lisäksi aion kääntää rakennusta hieman, jotta se olisi enemmän linjassa mökin kanssa.

Käyttämällä paria kahden tonnin pullotunkkia, nelosparruja ja betonilaattoja sekä pilariharkkoja rakennuksen oviseinä nousee sen 35 cm ylemmäs. Näin minulla on sopivasti tilaa työskennellä. Mahtavaa hommaa varsinkin kun lämpötila pyörii koko ajan 30 asteessa! Eipähän sormia palella!

Hiesu/hiekkamaa ei ole routaherkkää, joten lapiolla vaan pinta oikeaan korkoon ja pohjimmaiseksi 30×30 cm betonilaatta ja sen päälle sitten ohutlaastilla sopiva määrä 20 cm korkeita pilariharkkoja. Huussin puolelle enemmän, koska maa viettää siihen suuntaan.

Rakennuksen linjaa oikaistaan n. 40 cm lähimännystä järeällä taljalla pumppaamalla.

En sijoita pilareita ihan pehmenneen pohjaparrun kulmiin, vaan n. 70-80 cm päähän, jossa pohjaparru on kova. Näin voin tarvittaessa vaihtaa lyhyen sivun parrun, jos siltä tuntuu.

Kun etuseinän pilarit ovat korossaan, sekoitan valmisbetonia ja valan pilarien onton osan täyteen. Laitan pilariharkkojen sisään harjaterästäkin, vaikkei sitä välttämättä tarvitsisikaan näin matalissa rakenteissa.

Rakennuksen etuseinä nostettuna pilareiden päälle. Pilarin ja pohjaparrun väliin laitettu bitumikaistaa.

Sama homma tehdään toiselle pitkälle sivulle. Pilarien betonin kuivettua rakennus lasketaan sivu kerrallaan oikeaan korkoon. Kuivaminen ei olekaan ongelma, koska lämpötila pyörii koko viikon kolmenkymmenen kieppeissä. Vähän pitää jopa kastella, etteivät liian nopeasti kuiva. Oikealle jatkeeksi on tarkoitus rakentaa liiteri. Siksi harkkolähtö siihen suuntaan.

Huilatessa pistän paikoilleen laiturista joskus irti revenneet uimaportaat ja pitääpä se yhtenä iltana käydä vähän uistelemassakin.

Uimaportaat jälleen paikoillaan!
Suvaksen hienoja ahvenia
Elokuun auringonlaskua Suvaksella

Pilarien kuivettua ja rakennuksen ollessa jo niiden päällä käydään sitten huussin sisäpuolen kimppuun. Viime syksynä paneloin sisäkaton ja tilkitsin reiät, jotteivät myyrät enää pääse vajan puolelta huussiin. Nyt homma jatkuu ns. valtaistuimen purkamisella, koska uusi Biolanin erotteleva kompostikäymälä sijoitetaan lattiatason päälle. Tässä oli jo sankkomainen kompostoiva käymälä reiässä, mutta sen kapasiteetti oli turhan pieni.

Huussi sisältä ennen istuinkorokkeen purkamista

Vanha istuinosa on nopeasti purettu ja aukko koolattu.

Paikalle ilmaantuu pian työnjohtokin katselemaan tapahtumia!

Hetta tarkistaa, eteneekö työ niin kuin pitää!

Seuraavaksi laitetaan Biolanin käymälä paikoilleen ja tarvittavat putket katolle sekä suodinputki ulos säiliöön. Seuraavaan kertaan jää seinien panelointi sekä lattian ja seinien maalaaminen.

Biolanin käymälän mallausta paikoilleen